Tipsa en vän Skriv ut 0 kommentarer
Stäng
Tipsa en vän

Nytt förslag för att möta den höga arbetslösheten i Sverige

Nu har Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven tillsammans med den nya ekonomiskt – politiska talespersonen Magdalena Andersson (S) gjort ett av sina första större inlägg på den politiska arenan. Naturligtvis surfar de på den våg av oinitiativ som regeringen och finansminister Borg (M) har beskyllt för, inte minst när det gäller den nyligen framlagda budgeten.

Så här skriver Löfven/Andersson på Dagens Nyheters debatt sida (18 april 2011):

”I vårmotionen presenterar vi också särskilda satsningar på utbildning och jobb för unga. Det pressar tillbaka ungdomsarbetslösheten och det stärker både individer och företag. I kombination med att vi ökar möjligheterna till praktik, traineeplatser och jobb för unga, kommer vi också att skärpa kraven på dem som får stöd. Vi socialdemokrater har ibland varit för dåliga på att betona människors eget ansvar för att göra sig anställningsbara. Samhället ska skapa förutsättningar och möjligheter, men för att det ska fungera måste den enskilde ta sitt ansvar. Alla ska kunna kräva sin rätt, men också göra sin plikt.”

Jag tror att många tycker detta låter bra, även om man ligger på den vänstra eller högra politiska skalan. Personligen har jag efterlyst mer praktik och traineeplatser för unga. Jag tror det är en rätt väg att gå. Hellre det än Fas 3 sysselsättning som är tveksamt om man kan använda som merit eller språngbräda till ett nytt jobb. Fas 3 fungerar för vissa, men för andra har det blivit en oändlig startstrecka som de inte ser något slut på.

Det återstår förstås att se hur Socialdemokraternas förslag ser ut i verkligheten, inte minst är jag fundersam på hur man ska skärpa kraven på de som får stöd. Det behövs, men hur gör man det utan att trampa någon på tårna. Tur att jag inte behöver tänka ut det. Jag antar att just detta kommer vålla en hel del jobb hos Löfven/Anderssons och dess medarbetare.

 

Publicerad: 2012-04-18 08:43:50.0
Denna blogg är personlig och behöver inte alltid överensstämma med de tankar och åsikter som Hela Människan står för.
Kommentarer

Inga kommentarer finns till denna artikel ännu.

Daniel Ryderholm

Daniel Ryderholm

Daniel Ryderholm arbetar som informatör för Hela Människan sedan augusti 2008. Tidigare har han arbetat för Svenska kyrkan Hägersten och Vantörs församling, även den i Svenska kyrkan.

Daniel skriver om trender, samhällsförändringar och annat som berör Hela Människans områden. Han är socialt intresserad och brinner för att göra Hela Människan till en ännu mer kommunikativ organisation.

På fritiden ägnar sig Daniel åt bland annat cykling (mountainbike samt landsväg) och är en stolt ägare av fem cyklar men ingen bil. Daniel försöker göra skillnad även på andra plan och handlar främst ekologiska livsmedelsprodukter och försöker i övrigt att behandla jorden som en god vän. Andra intressen är att umgås med vänner och familj, resa, läsa böcker, spela spel i glada vänners lag och annat som gör livet värt att leva.

Bloggen

2016-09-16

Tid för avkoppling

Daniel

Det har varit intensiva dagar för mig. Inlämning av nästa nummer av tidningen ”Aktuellt i Hela Männi [...]

Våra bloggare